Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici.×

"Noi, toţi, am picat bacalaureatul"


5 ani  
+6  
ABeCe   Băicoi, 43  


MegaStar **

Vrem, nu vrem, aceşti copii sunt rezultatul societăţii în care trăim cu toţii. Ne sunt copii, nepoţi, veri, prieteni sau simple cunoştinţe. Merg pe aceleaşi străzi cu noi, se aşează lânga noi în autobuz şi locuiesc în blocurile noastre. Ne întâlnim cu ei în supermarket, în pub-uri şi la mall. Respirăm acelaşi aer, împartim acelaşi colţ de lume. Suntem, deci, mai conectaţi cu ei decât am crede la prima impresie. Ce facem noi, cum ne comportăm, cum vorbim, ce decizii luăm, toate ne influenţează copiii, viitorii “oameni mari”. Toate lasă o amprentă în felul de a fi al adolescenţilor noştri, căci ei imită ceea ce observa în jur. Şi, trebuie să recunoaştem, lucrurile negative sunt parcă mai uşor de deprins. Iată de ce spun că, într-o mai mică sau mai mare masură, suntem şi noi vinovaţi de eşecul lor.

La ce te-ai putea astepta de la aceşti copii în condiţiile în care noi, ca societate, promovăm exemple îndoielnice de reuşită? Copiii noştri văd la televizor că milionari (in orice monede) sunt oameni care s-au descurcat fără şcoli înalte. Copiii noştri învaţă că succesul se traduce, mai nou, prin ce cunoştinţe ai şi în ce cercuri te învârţi. Că “deştept” este cel care reuşeşte, şmechereşte, să ocolească legea în propriul beneficiu. Că e mai important ce deţii, nu ceea ce ştii. Că poţi ajunge vânzător cu diplomă de facultate, poti ajunge primar fără să ai măcar “bacul” luat. Că poţi avansa mai rapid pe scara socială dacă ştii să dai din coate şi să arzi etape, decât dacă faci lucrurile metodic şi cu bună-credinţă.


Copiii noştri nu mai au modele. Nu îşi mai doresc să devină astronauţi, profesori, medici sau avocaţi (şi, de ce ar face-o, când cele mai multe dintre profesiile astea sunt terfelite si devalorizate constant). Vor să ajungă toţi biznismeni, asistente teve sau… pe prima pagină a ziarelor (nu conteaza prea mult în ce mod). Căci, nu-i aşa, aceasta a devenit măsura reuşitei în România zilelor noastre. Pe care tot noi, “adulţii”, am creat-o şi am perpetuat-o, fie că ne numim realizatori TV, jurnalişti de scandal, politicieni sau cititori de “Libertatea” în autobuz.

Cum ar putea aceşti tineri să îşi dorească altceva pentru ei, când acestea sunt singurele realităţi în care au deschis ochii şi pe care le cunosc? Lor li se par fireşti şi pertinente, iar noi nu am făcut prea puţin pentru a le arăta că există şi alte căi. Aici e vina noastră. Căci, unde au greşit alţii, noi am reparat insuficient. Când s-au demolat valori, ne-am ridicat prea puţini să atragem atenţia şi să luăm atitudine.


De multe ori, ne-am oprit înainte de a începe. Nici n-am mai încercat, convinşi fiind că oricum nu se poate altfel.


Am uitat că lumea de mâine se construieşte cu tinerii de azi. Am uitat că este responsabilitatea noastră uriaşă să creştem copii frumoşi şi sănătoşi, la minte şi la suflet. Că dacă nu o facem noi, s-ar putea să nu o facă nici alţii.


Singura întrebare care se mai pune acum: suntem oare pregătiţi să schimbăm ceva de acum încolo? Avem soluţii, avem măcar idei?


P.S. Am generalizat mult în acest editorial. Exagerarea e una voită, în încercarea de a accentua nişte realităţi crunte. Ştiu că sunt şi tineri opuşi descrierii din text, aşa cum există, slavă Domnului, şi oameni care pot fi daţi ca exemplu pozitiv pentru generaţiile viitoare. În faţa lor mă-nclin.


articol preluat de pe AvocatNet.ro (redactat în anul 2011)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tinerii cu speranţe din 2013 s-au potihnit încă de la prima probă. Culmea, de poeziile lui Eminescu.
Mai avem speranţe la o generaţie "emininke"? no talking

 
5 ani  
+3  
FuzZ E Vigilent   Roman, 22  


Star *

eu l`am picat de 2 ori. a treia oara nici n`am mai avut curaj laughing

 
5 ani    
+1  
...   alt oraş, 89  


Bebe lipi

Orice societate are nevoie atat de maturatori de strada cat si de cercetatori.

 
5 ani  
+3  
Serial Chiller   Braşov, 26  


Legendă ***

pentru cei ce au constientizat ca trebuie repetate toate operele pentru ca este posibil sa fie aleasa oricare din cele 20, nu a fost chiar atat de greu

 
5 ani  
-1  
cazzyer   altă ţară, 89  


V.I.P.

care vrea sa invete,invata si ia bacul,care nu vrea si e suficient de prost cat sa nu fie capabil sa copieze de pe o foaie nici sa nu il dea vreodata

 
5 ani  
 
HGDFGBHFC   Băile-Herculane, 25  


Mini lipi

Măcar 7 minute să irosiți din viață, ascultând acest video !

www.facebook.com/photo.php?v=759064334145717&set=vb.100001264735567&type=2&theater

 
5 ani  
 
cazzyer   altă ţară, 89  


V.I.P.

am irosit deja un minut si a fost prea mult,romanii stiu doar sa dea din gura,eu n-am dat mai deloc pe la scoala in liceu si am luat 9.45 la romana,din nou,daca vrei sa iei Bac-ul il iei

 
5 ani  
+1  
HGDFGBHFC   Băile-Herculane, 25  


Mini lipi

Ai copiat?
Normal, dacă vrei să iei bacul, trebuie să înveți și ai să-l iei !
Cei care copie fac foarte rău. Se mint pe ei însuși.
Degeaba îl iei așa dacă nu ai nimic în cap ! winking
Nota nu te face mai deștept .

 
5 ani  
 
lll   altă ţară, 23  


Star *

Camelia, tu ai sustinut bacalaureatul, presupun. L-ai si "luat", presupun. Pot intreba ce nota ai obtinut la limba si literatura romana?

 
5 ani  
 
-Viorel-   Brăila, 32  


MegaStar **

Cazzyer, nu înţelege prea bine fenomenul din România. Nu-i de luat în seamă omu'.

Acel articol copiat de Claudiu, ilustrează perfect ce se întâmplă cu elevii din ziua de azi. Ei au alte modele de referinţă, cartea nu mai e o prioritate, pt că diplomele, masteratele, doctoratele le cumperi de pe net cu 200 €. Şi să fim sinceri când îl vezi pe Salam că aruncă cu banii fără număr şi pe Loredana Chivu cum îi iese tamponu' dând din c(u)r la Capatos laughing) câştigând mii de euroi, de ce să mai înveţi?

Noroc că mai apare câte un model gen Simona Halep care îndrumă copii câtre muncă, sacrificii, performanţă şi mai salvează din haosul ăsta generalizat.

 

Conectare:


Am uitat parola


Intră cu Facebook

Descarcă aplicația de Android sau iPhone!

Descarcă din Google Play Descarcă din App Store