Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici.×

Astronomie


un an  
 
---   Bucureşti, 80  


Aproape..

Topic dedicat astronomiei

 
un an    
 
Qqq   Indonesia, 21  


Legendă ***

Atât?

 
un an  
+1  
---   Bucureşti, 80  


Aproape..

Sunt în mijlocul traducerilor.

Mesaj adaugat ulterior:
STEA NEUTRONICA
O stea neutronică este un tip de rămășiță stelară care poate rezulta din colapsul gravitațional al unei stele masive după supernova. Stelele neutronice sunt cele mai dense și mici stele cunoscute în univers,cu o rază de numal 12-13km pot avea masa de aproape două ori cea a soarelui.

O cutie de chibrit de,dimensiuni normale conținând material dintr-o stea neutronică ar avea o masă de aproximativ 5 miliarde de tone sau 1 km cub de piatră.Unele stele neutronice se rotesc foarte rapid.până la 716 ori pe secundă.

Stelele neutronice au viteza de scapare de la 100,000 km/s până la 150,000 km/s (viteza de care ai nevoie să te îndepărtezi de gravitația stelei) aproape de jumătatea din viteza luminii.Materia care ar cădea pe suprafața unei stele neutronice ar fi accelerată la o viteză enormă de gravitația stelei.Forța imapctului ar distruge până și atomii componenți al obiectului,făcănd toată materia identică cu restul stelei.Mai exact dacă un obiect ar fi să cadă de la 1 metru distanță,ar dura doar o microsecundă să atingă suprafața,și ar face asta cu aproape 2000km pe secundă,sau 7.2 milioane de kilometri pe oră.
Sursa: en.wikipedia.org/wiki/Neutron_star

Mesaj adaugat ulterior:
CUTREMUR STELAR

Cel mai mare cutremur stelar înregistrat a fost detectat în 27/12/2004 de la corpul stelar ultracompact (magnetar) SGR 1806-20 care a creat un cutremur echivalent cu 22 pe scara Richter.Cutremurul a,avut loc la 50.000 de ani lumină distanța de pământ și a eliberat raze gamma echivalent cu 10 la puterea 37 de kW in intensitate.

Mai exact 10,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 kW.

Dacă s-ar fi întâmplat la o distanță de 10 ani lumină de pământ cutremurul ar fi declanșat o extincție în masă.

Un cutremur stelar este un fenomen astrofizic care se întâmplă când crusta unei stele neutron suferă o ajustare bruscă.Unul dintre motive este tensiunile mari exercitate pe suprafața stelei neutronice produs de răsuciri în câmpul magnetic interior ultra-puternic.Cel de al doilea este din cauza încetinirii de rotire a stelei neutronice,crusta dezvoltă o cantitate enormă de stres.Odată ce depășește un anumit nivel,forma se auto ajustează la o formă mai aproape de echilibru non-rotativ: o sferă perfectă.Schimbarea propriu-zisă este de ordinul micronilor sau mai puțin, și se produce în mai puțin de o milionime de secunda.

Concept NASA cutremur stelar
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/2004_s...

Sursa: en.wikipedia.org/wiki/Starquake

 
un an  
 
Notorious   Australia, 26   Cel mai vorbăreţ


V.I.P.

Am vazut acum 2-3 saptamani un documentar pe BBC Earth despre steaua neutronica. Foarte interesant.

 
un an  
+1  
---   Bucureşti, 80  


Aproape..


MAGNETAR

Din 2010,magnetarii sunt cele mai magnetice obiecte descoperite vreodată în univers.
Pământul are un câmp geomagnetic de 30-60 microtesla,1 tesla = 1,000,000 microtesla.
Magnetarii au câmpul geomagnetic de până la 100 de miliarde de tesla.
Cele mai puternice câmpuri întâlnite de la magneți permanenți sunt de la sferele Halbach,care pot ajunge pana la 4,5 Tesla.Cel mai puternic câmp magnetic prins într-un superconductor într-un laborator special din iulie 2014,este de 17,6 Tesla.
Câmpul magnetic al unui magnetar ar fi letal până la o distanță de 1000km pentru că denaturează norii electroni ai atomilor componenți al subiectului (orice obiect)
De la jumătate din distanța lunii față de pământ (192.000km) un magnetar ar putea șterge datele de pe toate cardurile magnetice de pe pâmănt.Lucruri remarcabile se întâmplă în câmpul magnetic al unui magnetar,fotonii razelor X se despic în două sau se unesc împreună,vidul însuși se polarizează,devenind foarte birefringent,ca un cristal de calcit,atomii sunt deformați în cilindri lungi mai subțiri decât relativistica quantică DeBroglie a lungimii de undă a unui electron.

Sursa: en.wikipedia.org/wiki/Magnetar

Mesaj adaugat ulterior:
Golul Boötes (Boötes void)
Un gol imens în univers cu o dimensiune de aproximativ 250 milioane de ani lumină (aproximativ 0,27% din universul vizibil)

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/...

 
un an  
 
Lex   alt oraş, 27  


Aproape..

wow...foarte interesant straight face asa da , ai ce citi

 
un an  
 
Cristi   Bucureşti, 20  


Mini lipi

Dacă în univers ar fi aer, Soarele s-ar auzi la 125 dB. Prin comparație, motorul unui avion de vânătoare are 130 dB la un metru distanță.

Mesaj adaugat ulterior:
Știe cineva un clasament ACTUALIZAT al celor mai mari stele din univers? Eu știam de UY Scuti, la 7,94 u.a.

 
un an    
+1  
Alex   Bucureşti, 26  


Star *

Interesant, dar tre' sa caut mai mult se un sfert din cuvinte pe Google.

 
un an  
 
---   Bucureşti, 80  


Aproape..


Marea majoritate de galaxii din univers se îndepartează de noi din cauza Big Bang-ului,și efectele ulterioare ale energiei întunecate,care adaugă o forță adițională accelerarii expansiunii universului.
Galaxiile,calea lactee inclusă,sunt purtate în spațiu de expansiunea universului,și se va îndeparta de oricare altă galaxie,asta dacă nu sunt destul de aproape încât să rămână împreună din cauza gravitației.
Când te uiți la galaxiile îndepartate, ele par să se îndepărteze din ce în ce mai rapid de noi,și este posibil ca acestea să ajungă în cele din urmă să se îndeparteze de noi mai repede decât lumina.In acel moment lumina care părăsește galaxia îndepărtată nu va mai ajunge niciodata la noi.
Când acest lucru se va întampla, galaxia îndepărtată ar disparea din ce în ce mai mult atunci când ultimii fotoni ajung la Pamânt,iar după asta nu se va mai știi că a fost vreodată acolo.
Galaxiile de fapt nu se mișca foarte repede prin spațiu, este spațiul în sine, care se extinde, iar galaxia este purtată împreună cu spațiul.
Un efect secundar trist al acestei extinderi este faptul că cele mai multe dintre galaxii vor dispărea din orizontul vizibil, în aproximativ 3 trilioane de ani, iar cosmologii viitori (orice inseamna asta...) nu vor cunoaște vastul univers.

Mesaj adaugat ulterior:
Stelele clasa O (giganți și supergiganți albaștrii) sunt cele mai fierbinți,luminoase și masive stele din univers,dar cu o durată de viață foarte scurtă care se termină în explozii supernova violente care rezultă în stele neutron sau găuri negre,de asemenea sunt și cele mai rare 1 la 3,000,000,cea mai luminoasă și masiva stea cunoscută este R136a1 cu o luminozitate de 7 milioane de ori fata de cea a soarelui si 265 mase solare.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Ngc202...

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Morgan...Mesaj adaugat ulterior:
UY Scuti este o stea roșie supergigantă,cea mai,mare stea descoperita până acum cu diametrul de 1,188,426,400.00km și o rază mediană de 1708 raze solare și o masă de 5 miliarde de ori mai mare decat cea a soarelui,ca idee dacă pământul ar avea diametrul de 20cm,soarele ar avea 22m,iar UY Scuti ar avea un diametru de 38km.

Mesaj adaugat ulterior:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/UY_Scu...


upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/UY_Scu...

 
un an  
 
-Viorel-   Brăila, 30  


MegaStar **

Prea puţine lucruri ştiu despre astronomie. Îmi place să privesc pe cer, noaptea când e senin, carul mare şi carul mic.

ro.wikipedia.org/wiki/Ursa_Mare

ro.wikipedia.org/wiki/Ursa_Mic%C4%83
Cândva ziceam să-mi iau un telescop să văd Venus şi Marte mai clar, dar am lăsat-o baltă. laughing

 

Conectare:


Am uitat parolaDescarcă aplicația de Android sau iPhone!

Descarcă din Google Play Descarcă din App Store